top of page
IMG_1039 (1)_edited.jpg

Önkénteseket keresünk

Jelenleg nem tudunk új önkéntest fogadni a programunkba.

Ha érdeklődsz, írj nekünk az info@hogyvagy.hu-ra, jelentkezni fogunk, ha újra aktuális lesz. 

Szociális munkát vagy pszichológiát tanulsz, és úgy érzed, nem vagy eleget terepen?

Sok az elmélet, de kevés a gyakorlat?

Szeretnéd kipróbálni magad szakmai szerepben biztonságos körülmények között?

Építgetnéd a szakmai identitásod?

 

54435382_1967171950076146_38435271146282

A program felépítése

Intézményi kereteken belül több VIII. kerületi óvodába járó 4-8 év közötti gyerekkel  foglalkozunk és az óvodapedagógusokkal dolgozunk együtt. Mindezt rendszeres és kötelező mentalizációs szupervíziós támogatás mellett.

 • Mentalizáció fókuszú képzés: Online és élő alkalmak váltakozásából álló képzés a társadalmi kirekesztésről, a hátrányos helyzet pszichológiájáról, kötődésről, mentalizációról, családi működésről és a módszereinkről ad tudást és sajátélményt. Sok közös videóelemzés, élő helyzetgyakorlat és szerepjáték segíti a tanulást.

 

 • MESEcsoport - óvodai munka gyerekekkel: A MESEcsoport egy saját fejlesztésű, mentalizáció fókuszú módszertanra épülő, érzelmi és szociális készségfejlesztő foglalkozás. A foglalkozásokat két csoportvezető önkéntes együtt tartja heti rendszerességgel, állandó összetételű, 4-5 fős csoportoknak.

 • Erősségek és kihívások beszélgetés a gyerekekről (SWOT alkalom): Évente egy vagy két alkalommal összeülünk az óvodapedagógusokkal és előre kiválasztott gyerekekről beszélgetünk megadott szempontok mentén, mentalizációs keretben.

 

 • Szupervíziós csoport az önkénteseknek: Az önkéntesekkel csoportos szupervíziós alkalmakon beszéljük át az óvodai munka során megélt helyzeteket és az ehhez kapcsolódó érzéseket, gondolatokat, elakadásokat, természetesen mentalizációs fókusszal.

 • Esetmegbeszélő csoportok óvodapedagógusokkal: Az esetmegbeszélő alkalmakon a pedagógusok és az önkéntesek közösen gondolkodnak egy-egy nehezebb óvodai helyzetről, amely lehetőséget biztosít érzések, tapasztalatok megosztásához és az egymástól való tanuláshoz. Az idei tanévben az esetmegbeszélő csoportok elindulása egyelőre bizonytalan.

IMG_2361.JPG

Amit várunk tőled

 • A pszichológus képzésben legalább BA III. évnél járj

 • 2 teljes iskolai tanévre szóló önkéntes szerződés

 • Heti rendszerességgel gyerekcsoport-vezetés (egész évben fix hétköznapon, 9-12 óráig)

 • A kéthetente (esti órákban) tartott szupervíziós alkalmakon való aktív részvétel

 • Szakmai naplóvezetés minden foglalkozásról

 • Elkötelezettség a missziónk iránt

 • Empatikus és értő kommunikáció gyerekekkel, szülőkkel és óvodai dolgozókkal egyaránt

Amit a programtól kaphatsz

 • 40+ órás gyakorlatot és elméletet ötvöző, élményalapú, mentalizáció fókuszú képzés

 • Színes szakmai tapasztalat biztonságos és támogatott szakmai keretek között  gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt

 • Csoportvezetési tapasztalat

 • Sajátélmény a hátrányos helyzetű gyerekkel való munka sajátosságairól, kihívásairól

 • Tapasztalat az állami intézményi keretek között folyó munkáról

 • Az Egyesület mentalizáció fókuszú módszertanának megismerése

 • Szakmai, mentalizációs szupervízió

 • Az Egyesület által szervezett, egyéb szakmai programokon való részvétel

 • Társadalmi felelősségvállalás

 • Szemléletformáló élmények, szakmai identitás formálódása

Ha idáig eljutottál, bizonyára felmerül benned, ez egy intenzív és sok munkát, időt igénylő program. Miért várunk ilyen sokat tőled?

Úgy érezzük és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az általunk kínált elméleti és gyakorlati képződés és személyre szabott professzionális támogatás egyedülálló lehetőség pszichológus hallgatóknak. Büszkék vagyunk rá, hogy az évek alatt milyen hatalmas szakmai és személyes fejlődésen mennek keresztül az önkénteseink és milyen jól hasznosíthatónak gondolják a nálunk szerzett tapasztalatot a munkakezdéskor és a munkájuk során. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a szolgáltatás, amit nyújtunk, olyan minőségű legyen, mintha az azt igénybe vevők fizetnének érte. A pszichológiai munkában a stabilitás, állandóság, kiszámíthatóság fontos elem.

Ezekhez az értékekhez mind elkötelezett és hosszabb távon elköteleződni tudó önkéntesekre van szükségünk. Önkénteseink jellemzően 2-3-4 évet dolgoznak velünk, többen negyven órás munkájuk mellett is velünk maradnak. Látjuk, hogy két év az ideális időkeret ahhoz, hogy igazán sokat fejlődjön egy önkéntes, junior és szenior szerepben is kipróbálva magát. Emellett a mi szakmai munkánk is tervezhetőbb és magasabb minőségű, ha hosszabb távot látunk előre.

Ennek biztosítása érdekében kérjük, hogy legalább két évre vállalj elköteleződést az önkéntes képződésed és munkád mellett nálunk. Cserébe tényleg sok valós figyelmet, egyéni visszajelzést és hasznos tapasztalatot ígérünk.

 

Ha ez valamilyen objektív akadályba ütközik, akkor se bátortalanodj el, jelentkezz nyugodtan, de kérünk jelezd ezt mindenképpen a jelentkező kérdőívben. A személyes beszélgetésen megbeszéljük a részleteket együtt.

IMG_2433.JPG

Önkénteseink mondták:

“Tartja bennem a lelket , hogy lehet és érdemes egy értékben hinni és aktívan tenni, hogy ez másokhoz is eljusson.  Mert foglalkozik a társadalmi különbségekkel és azoknak szakmai (szocio-pszichológiai) vontakozásaival, következményeivel, és ez nagyon ritka.”

“Olyan tudást és tapasztalatot kaptam az egyetemi éveim alatt, ami nélkül sokkal nehezebben indultam volna el a szakmai pályafutásom során. Nagyon jó a Hogy Vagyos csapattal közösen gondolkodni, beszélgetni, ötletelni, megvalósítani. Szeretem, hogy nem csak arról beszélgetünk, hogy mi történik, hanem hogy mi lehet a történések hátterében. Ez a fajta mentalizáló, reflektív jelenlét nagyon különlegessé teszi a Hogy Vagyos közeget.

Jó benne lenni.“

“Mert szoros szupervíziós felügyelet és támogatás mellett, biztonságos környezetben "próbálgathatjuk a szárnyainkat", és arra szocializál már hallgatóként, hogy a pszichológusi munkához elengedhetetlen a folyamatos önreflexió és az önismeret. Mert egy nagyon konkrét, jól működő módszertannal dolgozunk, ami bővíti a szakmai eszköztárunkat.”

“A legszakmaibb önkéntes program amivel eddig találkoztam. Jó célért dolgozik és emellett önkéntesként is nagyon sokat lehet itt fejlődni. Szigorú épp ezért biztonságos keretek mentén lehet elkezdeni pszichológussá válni a Hogy Vagynál. Itt igazán meg lehet tapasztalni a szupervízió és az önismeret fontosságát, ami szintén az önkéntesek szakmaiságát erősíti a későbbiekben is. Mindezek mellett nagyon jó emberek dolgoznak itt, akikkel nagyon izgalmas együtt gondolkodni, beszélgetni, vagy csak kirándulni. :) “

Ha szeretnél jelentkezni, töltsd le a tájékoztatót, és olvasd el figyelmesen!

Találsz még benne részletes információkat a programról, az időkeretekről, helyszínekről, a jelentkezés és kiválasztás menetéről és a képzésről is.

Jelentkezni a kérdőív kitöltésével tudsz. 

Untitled design.png
bottom of page